21 Ağustos 2012 Salı

SÜRÜNÜN LİDERİ OLMAK



"Bekle" komutu, oturma ya da yatma pozisyonunda olduğu yerde kalması, köpeğinize öğretebileceğiniz en önemli komutlardan biridir. İşe yaraması dışında, bu egzersizin önemli psikolojik anlamları da vardır köpeğiniz için. Köpeğin kendisinden rütbece aşağı olan diğer köpekler üzerinde liderlik ilan etmesinin yollarından biri, astının hareketlerini kısıtlamak ya da onu bulunduğu yerde tutmaktır. Köpeğinize "bekle" komutunu verdiğinizde, kıpırdamadan oturmasını ya da yatmasını öğretmek, sadece gerektiğinde ayak altında olmamasını sağlamakla kalmaz. Bu komutu öğreterek, sürü liderinin siz olduğunuzu, köpeğinizin kafasına iyice yerleştirmiş olursunuz.

Şimdi aşağıdakileri adım adım uygulayın. Köpeğiniz yavruysa işiniz daha kolay olacak. Aşağıdakiler liderlik egzersizleridir. Herhangi bir komut öğretmek için kullanılmaz. Liderlik egzersizi için, köpeğinizi oturma ve de yatma pozisyonuna doğru şekilde sokabilmelisiniz.

Oturma pozisyonu için, ikiniz de aynı yöne bakacak şekilde köpeğinizi solunuza alıp, onun yanında dizlerinize çökün. Köpeğiniz eğer ufak bir köpekse, bu egzersizler için onu yüksek bir yere koyabilirsiniz. Oturma pozisyonu için şu adımları izleyin:

1- Sağ elinizi göğüs kafesine, sol elinizi de omzuna yerleştirin.
2- Sol elinizi sırtından dizlerine kadar indirin ve her iki elinizle eşit miktarda bastırarak, hiçbir şey söylemeden onu oturtun.
3- Ellerinizi kıpırdatmadan beşe kadar sayın ve köpeğinize övgü dolu sözler söyleyin.
4- "Tamam" diyerek onu serbest bırakın.

Bu bir liderlik egzersizidir. Amacı köpeğinize oturmasını öğretmek değildir. Komutları öğretmenin kolay yolları için yeni yazılar yayınlayacağız.

Yatma pozisyonu için aşağıdaki adımları izleyin:

1- İkiniz de aynı yöne bakacak şekilde, köpeğinizi solunuza alıp, onun yanına dizlerinizin üzerine çökün.
2- Sırtı üzerinden uzanıp, sol elinizi sol ön ayağının altına, sağ elinizi de sağ ön ayağının altına yerleştirin.
3- Köpeğinizin bacaklarını sıkıştırmamak için başparmaklarınızı yukarıda tutun, yani ayağını kavramayın. Sıkarak ayaklarını kavramanız direnmesine yolaçabilir.
4- Yavaşça köpeğinizin ön patilerinin altında olan ellerinizi kaldırın, köpeğinizi arka ayakları üzerinde (dilenme pozisyonu) duracak şekle getirin. Ön patileri sizin ellerinizde olacak. Hiçbirşey söylemeden onu yere doğru indirip, yatma pozisyonuna getirin.
5- Elleriniz yine patilerinin altında olacak. Ellerinizi kıpırdatmadan beşe kadar sayın ve köpeğinize övgü dolu sözler söyleyin.
6- "Tamam" diyerek onu serbest bırakın.

Bu bir liderlik egzersizidir. Köpeğinize "Yat" komutunu öğretmek için değildir.

Uzun süreli oturma ve yatma egzersizlerinin amacı, köpeğinize sertlik kullanmadan, onun sürü lideri olduğunuzu öğretmektir. Yani, sonraki eğitim sürecinin de temelidir. Köpeğiniz sizin lider olduğunuzu kabul etmedikçe, onu eğitmeniz de nerdeyse imkansızdır. Uzun süreli oturma ve yatma egzersizlerini alışkanlık haline getirmek 4 haftanızı alır. Ama başardığınızda, sürü lideri pozisyonunu pekiştirmenizde size çok büyük yardımı olur. Yapmanız gerekenler:

1. HAFTA: Haftada 5 defa, uzun süreli yatma egzersizini şu şekilde 30'ar dakika uygulayın:

1- Yere, köpeğinizin yanına oturun.
2- Birşey söylemeksizin, anlattığımız biçimde onu yatma pozisyonuna getirin.
3- Eğer, kalkarsa, birşey söylemeksizin onu yine aynı pozisyona getirin.
4- Yattığında ellerinizi çekin.
5- Kıpırdamadan bekleyin.
6- 30 dakika sonra onu serbest bırakın.

Genel olarak, köpeğinizin liderlik arzusu ne kadar güçlüyse, o kadar fazla ayağa kalkmaya çalışacaktır. Yalnızca sakin olun ve birşey söylemeden, ayağa kalkmaya çalıştığında onu yatma pozisyonuna geri getirin. Eğer köpeğiniz yerinde duramayan bir köpekse, tasmasını takın ve bir sandalyeye bıraktığınız tasma kayışının üzerine oturun. Böylece elleriniz köpeğinizi oturtabilmeniz ya da yatırabilmeniz için serbest kalacak.

Bazı köpekler, sürü lideri olduğunuzu hemen kabullenirken, bazıları buna ikna edilmelidir. Köpeğiniz 2. gruba dahilse, sizin için ve onun için ilk uzun süreli yatma deneyimi en zoru olacaktır. Zamanla bu fikre alıştıkça, sizi sürü lideri olarak kabul edecek ve sonraki egzersizler kolaylaşacaktır.

Uzun süreli yatma egzersizini şu koşullarda uygulamanız tavsiye edilir:

* Köpeğiniz yorgunken
* Egzersiz yaptıktan veya oyundan sonra
* Uzun süreli yatma egzersizinin bölünmeyeceği zamanlarda
* Siz yorgun değilken

Eğer koşullar elverişli ise, kıpırdamadığınız sürece kitap okuyabilir ya da film izleyebilirsiniz .

2. HAFTA: Günaşırı, siz yanıbaşında bir sandalyede otururken, köpeğinize 30 dakikalık yatma ve 10 dakikalık oturma egzersizleri yaptırın.

3.HAFTA: Günaşırı, siz odanın öbür ucunda otururken, köpeğinize 30 dakikalık yatma ve 10 dakikalık oturma egzersizleri yaptırın.

4. HAFTA: Günaşırı, siz onun görüş açısından çıkmadan, odanın içinde dolaşırken, köpeğinize 30 dakikalık yatma ve 10 dakikalık oturma egzersizleri yaptırın.

4 haftadan sonra, uzun süreli yatma ve oturma egzersizlerini en azından ayda 1 defa uygulayın. Eğer bu idare şeklini devam ettirirseniz, köpeğinizin sizi kayıtsız şartsız sürü lideri olarak kabulleneceği garantidir.

Sevgiler..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder