21 Ağustos 2012 Salı

KÖPEK EĞİTİMİNDE PÜF NOKTALARI



Köpek eğitiminde ilk önemli nokta tutarlı olmaktır. Köpeğiniz, "bazen" veya "sadece haftasonları" gibi laflardan anlamaz. Yalnızca "evet" ve "hayır" 'ı bilir. Kıyafetiniz uygun olduğunda üstünüze atlamasına izin vermeniz, kıyafetinizin uygun olmadığı bir gün de üstünüze atladığında onu azarlamanız onun aklını karıştırır.

Köpekler birbirleriyle vücut dilleriyle anlaştıkları için, sizin vücut dilinizi okumakta da kısa sürede uzman olurlar. Örneğin birçok köpek sahibi evden dışarı çıkarken, köpeği bunu anladığına dair hareketler yapar, tasmasını getirir, heyecanlanır, kapıya koşar. Bu, köpeklerin sahiplerini ne kadar iyi gözlemlediğinin kanıtıdır. Sizi, alışkanlıklarınızı çok iyi gözlemler ve bir sonraki hareketinizi tahmin ederler. Eğitimde tutarlı olmanız, köpeğinizinle önceden kestirebileceği ve değişmez bir tavırla ilgilenmeniz demektir. Eğer evde birçok kişi varsa, köpekle herkes aynı tavırla ve tutarlılıkla ilgilenmelidir. Aksi durumlarda, köpeğinizin aklı karışır ve tepkilerine güvenilmez, tutarsız bir köpek olur.

Tüm bunlar, örneğin köpeğinizin asla üzerinize atlamasına izin vermeyeceğiniz anlamına da gelmiyor. Bir takım şeyleri, yalnızca siz uygun gördüğünüzde yapmasını da öğretebilirsiniz. Ancak bu konuda dikkatli olun, çünkü bir köpeğe bu ayrımı yapmasını öğretmek, ona bunu asla yapmamasını öğretmekten daha zordur. Ne kadar kesin ayrımlar yaparsanız, köpeğinizin sizi anlaması o kadar kolaylaşır.

Diğer bir önemli nokta, sabırlı ve inatçı olmaktır. Köpeğiniz bazen çok inatçı olabilir. Siz ondan daha inatçı olmalısınız. Bu, köpeğinizin ırkı ve ona öğretmeye çalıştığınız şeyle de alakalı olabilir. Avı alıp getirmek için yetiştirilmiş bir ırk olan bir Labrador Retriever'a, komutla, attığınız bir topu getirmesini öğretmek, diğer ırklara göre çok daha kolaydır. Ama ırkı ne olursa olsun, eğer fiziğinin izin verdiği bir komut öğretmeye çalışıyorsanız, sabırlı bir çalışma ile her köpek her komutu öğrenebilir. Kimisi daha kısa sürede, kimisi birçok tekrar çalışması ile öğrenir. Ama öğrenir..

Eğitimin başında "Hayır" kelimesini sözlüğünüzden çıkarın. Bu kelimenin zaman zaman işe yaradığı görülmüştür. Ama nedense birçok köpek sahibi bu kelimeyi çok sık kullanır ve kelime genelde anlamını yitirir. Eğitmenlerin verdiği eğitimlerde "Hayır" diye bir komut yoktur. Ayrıca daha evvel belirttiğimiz gibi, köpeğinizle olumsuz iletişimden kaçının. Köpeğinizin ismini onu azarlamak için kullanmayın. Onun ne yapmasını istediğinizi belirtmeksizin defalarca ismini söyleyerek dırdır yapmayın.

Eğitim sırasında, köpeğinizin ismini, onun dikkatini çekebilmek için bir defa komuttan önce söyleyin. "Eva, gel" gibi.. Köpeğinizin adını defalarca, sesinizi alçaltıp yükselterek söylemeniz, onun sizi gözardı etmesine sebep olur. Bir komutu, bir defa ve normal bir ses tonuyla verme alışkanlığı kazanın. Köpeğinizin duyma yeteneği sizinkinden 80 kat daha güçlüdür. Komutları tekrar tekrar söylerseniz, köpeğiniz sizi dikkate almayabileceğini düşünür. Yumuşak bir ses tonundan sert bir ses tonuna, ricadan tehdide, ses tonunuzu değiştirmeniz de bir işe yaramaz. Köpeğinize komutu verin ve o buna cevap vermezse, komutu baştan çalışın ya da ona istediğinizin ne olduğunu tam olarak gösterin.

Sürü lideri siz olmalısınız. Köpekler sürü halinde yaşayan hayvanlardır. Kontrol, sürü liderinin elindedir. Köpeğinize göre sürü liderinin haklarından birkaçı şunlardır:

* İlk olarak ve istediği kadar yemek yemek
* İstediği yerde durmak, uzanmak ya da oturmak
* Koltuk ve yataklar da dahil olmak üzere her yeri kullanma hakkına sahip olmak
* Her dar aralıktan geçerken, önden ilerlemek
* Kapıdan çıkarken önde olmak, ilk çıkan olmak
* Astları olan sürü üyelerinden dilediği zaman ilgi istemek
* İstemediği ilgiyi görmezden gelmek ya da caydırmak
* Düşük rütbeli üyelerin hareketlerini kısıtlamak

Eğer evde birden çok köpeğiniz varsa, sürü liderinin bu hakları kullandığını görürüz. Köpeğiniz sizinleyken de bu haklarını kullanıyor mu? Eğer cevap evetse, liderliğinizi sorgulamalısınız..
Birinin kontrolü ele alması gereklidir, bu siz olun. Demokrasi ilkeleri, sürü hayvanlarına işlemez. Köpeğiniz, saygı duyacağı ve kendisine yön gösterip göz kulak olacak birini arıyor. Köpeğinizle sadece dost, kardeş olmak isteyebilirsiniz. Bunların tümünü olabilirsiniz. Ama köpeğinizin iyiliği için kontrol sizde olmalı. Bu karmaşık dünyada, kararları vermesi için ona güvenemezsiniz. Ayrıca çok az sayıda köpek, aktif olarak liderlik peşindedir. Çoğu köpek, sizin liderlik rolünü almanızdan memnuniyet duyar. Liderliği kesin olarak tekelinize almalısınız, aksi takdirde çok yumuşak başlı bir köpek bile yönetimi ele geçirecektir. Bu bir tercih meselesi değil. Sizin huzurunuz, onun güvenliği için sizin lider olmanız şarttır.

Bir sonraki yazıda, sürü lideri olmanın, olumlu ve zıtlaşmadan kesin sonuç veren yolunu okuyacaksınız. Uygularsanız, karlı çıkacağınıza emin olun.

Sevgiler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder