6 Ağustos 2012 Pazartesi

KÖPEĞİNİZİN ÇİŞ EĞİTİMİ



Köpeğinizin belli bir düzene ihtiyacı vardır. Köpeğinizin mamasını hergün hemen hemen aynı saatte vermeye dikkat edin. Ayrıca egzersiz yaptırdığınız saatler de hergün hemen hemen aynı vakitte olsun. Bu konularda istikrarlı olursanız, köpeğiniz de tuvalet ihtiyacını hergün aynı saatlerde giderecektir.

Köpeğiniz 4 aylık olana dek günde 4 öğün tüketmelidir. Bu 4 öğünü hergün uygun olduğunuz saatlere bölün ki hergün hemen hemen aynı saatte mamasını vermeniz mümkün olsun. Köpeğiniz 4 aylık olduktan sonra 7 aylık olana kadar günde 3 öğün beslemelisiniz. 7 aydan sonra günde 2 öğün beslemelisiniz köpeğinizi. Bazıları yetişkin bir köpeğin günde tek öğün yemesinin doğru olduğunu söylese de, sağlığı için, günlük 2 öğün idealdir. Köpeğinize doğru miktarda mama verin. Köpeğinizin dışkısı cıvıksa, bu köpeğinizi aşırı beslediğinizi gösterir( Bir sağlık problemi yok ise). Köpeğinizin dışkısını yaparken zorlanıyorsa ve aşırı kuru dışkısı varsa bu da köpeğinizi yetersiz beslediğinizi gösterir. Mamasını verdikten 10 dakika sonra mama kabını kaldırın. Etrafta yiyecek olmasın. Özellikle wc eğitimi döneminde, yiyecek çeşitlerini sabit tutun. Sürekli farklı yiyecekler vermeniz, hem çiş eğitimine köstek olur, hem de hazımsızlık gibi sorunlar doğurabilir. Bazı köpek sahipleri rahatlık açısından mama kabını dolu olarak ortada bırakır, köpek istediği anlarda gider yer. Ancak bu wc eğitimi konusunda işinizi zorlaştırır, hatta imkansız hale getirebilir eğitimi. Köpeğinizin mama yediği saatleri bilirseniz, tuvalet saatini de bilirsiniz. Köpeğinizin su kabı daima taze su dolu bir halde ulaşabileceği bir noktada olmalı. Sadece akşam 20:00'den sonra su kabını kaldırın ki gece çişi gelmesin. Köpeğinizin mama saatlerini belirledikten sonra, köpeğinizin tuvaletini yapacağı saati de ortalama biliyor olacaksınız. Bu sayede onu doğru yönlendirme şansınız olacak.

Tuvalet yerini belirlemekle işe başlayın. Size anlatacaklarımı ev içerisinde bir yer, balkon veya köpeğinizi çiş için dışarıya alıştıracaksanız dışarısı için de kullanabilirsiniz. Yöntem aynıdır. Yeri siz seçeceksiniz. Köpeğinizi tuvalet ihtiyacını gidereceği saatte, ihtiyacını gidereceği bölgeye götürün (balkonsa balkona siz taşıyın, dışarısı ise tasmasını takarak istediğiniz bölgeye götürün). Tuvaletini yapmasını istediğiniz bölgeye gelince kıpırdamadan durun ve onun odaklanmasına olanak sağlayın. Sabırlı olun ve etrafı koklamasına izin verin. Tuvaletini yaparsa, onu sevin, övgü dolu sözler söyleyin ve birkaç dakika onunla oynayın. Tuvaletini yapar yapmaz onu hemen eve götürürseniz, sadece çiş için çıkarıldığını anlayacağından, bir dahaki sefere, daha fazla dışarıda kalabilmek için işi ağırdan alacaktır. Köpeğiniz sandığınızdan zekidir. Eve girdiğinizde bir çiş kazası yaşanırsa, anlayın ki köpeğinizle dışarıda yeterli vakit geçirmediniz. Böyle bir durumda, dışarıda geçireceğiniz vakti uzatın. Köpeğinizin tek başına çıkıp tuvalet ihtiyacını giderebileceği bir eviniz varsa -kapalı bir bahçe gibi- yine de çiş eğitimi oturana kadar, çiş gezilerinde yanında bulunun. Köpeğinizle çiş gezisine çıktığınızda, yanınızda mutlaka poşet bulundurun. Kakasını yaptığında mutlaka poşetle alın ve çöpe atın. Kimse gezinirken kakaya basmak istemez.
Gerekli olduğunda, köpeğinizin hemen çişini yapması için bir komut belirleyin. Bu, aceleniz olduğu zamanlar için size yardım edecek. Örneğin "Acele et" ya da "Çabuk" gibi bir komut belirleyin,köpeğiniz çişini veya kakasını yapmaya başlamadan hemen önce komutu söyleyin ve işini bitirdiğinde ona övgü dolu sözler söyleyin. Birkaç tekrardan sonra, köpeğiniz bu komutu tuvaletini yapmayla ilişkilendirecektir.

İlk günler gözleriniz açık olmalı. Köpeğinizin beden dilini iyi gözlemleyin. İşaretleri kaçırmamalısınız. Köpeğiniz uyandığında, bir şeyler yedikten içtikten sonra, uzun süre kemik v.s. çiğnedikten sonra onu tuvalet bölgesine götürün. Köpeğinizin daireler çizerek, etrafı kokladığını gördüğünüz an bilin ki tuvalet için yer arıyor. Bu hareketi gördüğünüz an onu tuvalet bölgesine götürün. Hava yağmurlu ve soğuk olduğunda iki kat özen gösterin. Bazı kısa tüylü ve soğuğu sevmeyen ırklar, bu havalarda dışarı çıkmak istemeyebilir veya ihtiyacını gidermeden eve girmek isteyebilir. Tuvalet ihtiyacını giderdiğinden emin olun.

Siz ne kadar dikkatli ve özenli olursanız olun, yavrunuz başlarda çiş kazaları yapacaktır. Sık rastlanan kazalar fiziksel bir hastalığın göstergesi olabilir. Bu konuyu da aklınızın bir kenarında tutun. Ancak normal durumlarda, başta sık yaşanan bu kazalar, siz özenli ve sabırlı biçimde eğitimi sürdürdüğünüz takdirde zamanla yokolacaktır.

Köpeğiniz bir çiş kazası yaptığı takdirde, yanınıza çağırıp onu cezalandırmayın. Çünkü bunun için artık çok geçtir. Bu cezanın köpeğinizin eğitimine hiçbir katkısı olmayacağı gibi, köpeğiniz sizin yanınıza gelmekten çekinecektir de. Genelde köpek sahipleri, köpeklerinin ne yaptığını bildiğini sanır. Çünkü suçlu ve mahçup durmaktadır. Bu kesinlikle yanlıştır. Mahçup ve suçlu duruyor çünkü, siz ne zaman pislik görseniz ona sinirleniyorsunuz. Ancak köpeğiniz, o pisliğin kendisinden çıkmış olması ile sizin öfkenizi bağdaştıramaz. Olay olup bittikten sonra verdiğiniz ceza, köpeğinizle aranızda kurmakta olduğunuz bağı zedeler.

Köpekler zeki varlıklardır ancak neden-sonuç ilişkisini düşünmezler. Eve geldiğinizde halının ortasında gördüğünüz kaka yüzünden köpeğinizi azarlamanız ya da cezalandırmanız, köpeğinizi doğru tuvalet bölgesine yönlendirmez. Sadece köpeğiniz, sizin bazen çok gıcık bazen de çok iyi biri olduğunuzu düşünür. Kimileri gazeteyi rulo haline getirip köpeğinin poposuna vurur. Bu saçma ve acımasızca bir davranıştır. Bunun sonucunda köpeğinizin size güveni sarsılır, sizden ve gazeteden korkar. Başka da bir işe yaramaz. Kakasını koklatmanız v.s. bunlar yararsız şeylerdir. Bu yöntemle köpeklerine çiş eğitimi verdiği sanan insanlar vardır, ancak yanılıyorlardır. Köpekleri eğitimlerini bu saçma yollara borçlu değildirler. Mutlaka farkında olmadan yapılmış bir doğru yönlendirme mevcuttur.

Evde bir kakayla ya da çişle karşılaşınca sakin olun. Normal dışı bir tepki vermeyin. Köpeğinizi sizi görebileceği yerden uzaklaştırın ki, sizi temizlik yaparken izleyemesin. Kokuyu yoketmesi için beyaz sirke veya leke-koku giderici ürünlerden kullanabilirsiniz. Amonyak içeren temizlik malzemesi kullanmayın. Çünkü amonyak kokuyu yoketmez, köpeğiniz kokuyu alıp aynı yere tuvaletini yapabilir. Köpeğinizin bunu kasten yapmadığını, sadece öğrenmeye ihtiyacı olduğunu aklınızdan çıkarmayın ve ona bağırmayın, cezalandırmayın.

Köpeğinizi çiş ya da kaka yaptığı sırada yakalarsanız, yüksek sesle adını söyleyin (azarlayarak değil)ve ellerinizi çırpın. Eğer durursa hemen onu doğru tuvalet bölgesine götürün. Durmazsa, tuvaletini yapmayı bitirmesini bekleyin ve sakın ona kızmayın. Onu dışarı sürüklemeye çalışmayın. Yavru köpeğiniz çiş konusunda sizin güveninizi kazanana kadar onun evin her bölgesine kafasına göre girip çıkmasına izin vermeyin. Belli bir bölge ile sınırlandırın.

Çiş eğitiminde gerilemeler yaşanabilir. Bunu kafanıza takmayın. Özellikle köpeğinizin diş değiştirme döneminde bazı gerilemeler olabilir, bunu anlayışla karşılayın, neticede o bir bebek. Ancak 6-7 aydan sonra yaşanan gerilemeler, köpeğinizin idrar yollarında v.s. bir rahatsızlığı olduğunu gösterebilir, bir veteriner hekime götürerek detaylı muayene olmasını sağlayın.

Eğer barınaktan v.s. yetişkin bir köpek aldıysanız, işiniz çok daha kolaydır. Barınaktan köpek sahiplenmiş birçok kişide şahit olduğumdan söylüyorum, barınak köpeklerinin çoğu zaten tuvalet ihtiyacını dışarda gidermeyi tercih ediyor. Tabi istisnalar olabilir. Bu durumu da kafanıza takmayın. Yetişkin bir köpeğin tuvalet ihtiyacını kontrol etmesi yavru bir köpeğe göre çok daha kolaydır. Böylece eğitimi, yavru bir köpeğinkinden çok daha kısa sürecektir.

Ne olursa olsun yılmayın. Genelde köpeklerinden vazgeçenler, bu çiş eğitimi olayında zorlanıyor ve çözüm olarak köpekten kurtulmayı seçiyorlar. Onun sizin bebeğiniz olduğunu ve mutlaka öğreneceğini aklınızdan çıkarmayın. Eğer olması gerekenden uzun sürüyorsa bu çiş eğitimi dönemi, hatayı kendinizde arayın. Mutlaka eksik ya da yanlış yaptığınız birşeyler vardır. Kendinize çeki düzen verip, baştan başlayın. Emin olun, emeklerinizin sonucunu alacaksınız.

Bir dahaki yazımda köpeklerin beslenmesi hakkında geniş bilgilere yer vereceğim.

Sevgiler...


2 yorum:

  1. en neyaptiysam olmuyor 3aylikti sokakta buldum perisandi bakim disari salimdiye düşündüm köpeyim sokak köpeyi ve çok zeki 10dkdabir tuvalete çiktimiz halde balkona yapmayı bırakmadi şimdi başında bekliyorum 1saatdebie çikiyoruz ama yined ebalkona yapiyor karton yaptim gazete yapim parçaladi yapmadi balkon yikamaktan dışarı çikarmaktan bel arısina yakalandim köpeyimden vaz geçip köpek parkina birakip geldim gece 10da kapim tırmalandı bi açtım şila kapida agliyor dayanamayip aldim 1 ci katda oturuyirum ona özelmerdiven yaptirdim balkondan kapi actim assai inip yapip gelsindiye olmadi iniyor yapiyor ama balkonada yapiyor ve tuvalet saatleri diyer köpekler gibi deyil gunduz kalktinda açkarnina önce çiş sora kaka yapiyor yemekten er saat çiş 4de kaka akşam 10da kaka gece 1de kaka çok farkli bir hayvan yemekten eyl 6saatde bir kaka yapiyor banyolu odam var banyoya cisine surtdum erdim çis olarak oraya eor yaptim yapmadi lütfen bana bu konuda yardimci olun yoksa şiladan gerçekten vazgeçicem 2aydır işede gitmiyorum kovulmak üzereyim yorgun bitkin uykusuz ve bel arım yüzünden disarda ödülünü verip oynatiyorum çisten sora am yine balkona yapiyor evi balkonda yati alana yapmayi sedviyor içeri asla girmiyor balkn okapisi hep açik onu biliyor ama ere yapmakta ısrarli sirkeyle kolonyayla herseyle yıkadım balkonu ama olmuyor

    YanıtlaSil