19 Ağustos 2012 Pazar

KÖPEĞİNİZİ ZAMANINDA OKUYABİLMEK



Köpeğiniz, yapmasını istemediğiniz birşeyi yaptığında ne yapabilirsiniz? Hiçbirşey!! Olay olup bittikten sonra yapacağınız herşey, anlamsız ve yararsızdır. Sadece herşeyi daha fazla karmaşık hale getirirsiniz onun için. Köpekler olayları birbirlerine bağlayamaz. Sizin müdahale etmeniz gereken an, köpeğinizin, yapmasını istemediğiniz şeyi yapmayı düşündüğü andır. Bir hata yaptıktan sonra onu eğitmeye çalışmayın. Köpeğiniz yaptığı şey ile ceza arasında bir bağlantı kuramaz. Suçlu ve üzgün görünüyor olabilir. Ama bu ruh hali, yaptığı şeyin yanlış olduğunu anladığından değil, sizin mutsuz ve sinirli olduğunuzu anladığındandır.

Salona girdiğinizde, halının ortasına kakasını yapmış olduğunu görüyorsunuz. İlk tepkiniz kızgınlık oluyor. Köpeğiniz hemen suçlu gibi davranmaya başlıyor ve siz onun hatasını bildiğini sanıyorsunuz. Ama köpeğiniz bunun farkında bile değil. O sadece sizin sinirli halinize tepki gösteriyor ve neden bu kadar sinirlendiğinizi merak ediyor. Daha evvelden ona sert tavırlarla yaklaştıysanız böyle sinirli bir anınızda, ya da ceza verdiyseniz, bunun yeniden olabileceğini biliyor ve korkuyor.

Köpeğiniz ırkı ve yaşı ne olursa olsun, hayatınıza girdiği andan itibaren sizi çok iyi gözlemler. Köpeğiniz sizi okuma konusunda kesinlikle uzmandır. Biraz dikkat ve özenle siz de köpeğinizi gayet iyi okuyabilirsiniz. Onun davranışları da tıpkı sizinkiler gibi önceden tahmin edilebilirdir.

Olaya köpeğinizin açısından bakarsak, tuvaleti geldi ve kendince en uygun bulduğu noktaya halıya kakasını yaptı. Eğer onu bu konuda şimdi eğitmeye, terbiye eymeye kalkarsanız sizi anlamayacak. Az evvel halıya kakasını yapmış olmasıyla eğitim arasındaki bağı kuramayacak. Yalnızca sizin siniriniz ve disiplin arasında bir bağ kurabilecek.

Şunu deneyin. Köpeğiniz sizi görmeden yere buruşturulmuş bir kağıt bırakın. Daha sonra köpeğinizi çağırın ve kağıdı göstererek onu azarlayın. Hata yaptığında gösterdiğiniz tavrın aynısını gösterin. Göreceksiniz ki köpeğiniz yine suçlu tavrını takınacak. Ne olup bittiğinden haberi olmadığı halde...

Köpeğinizin insana ait bir takım özellikleri taşımadığını unutmayın. Ailenizin bir üyesi olduğunu biliyorum. Ama onun köpek olduğunu, farklı türden bir canlı olduğunu unutursanız, aranızdaki ilişki berbat olacaktır. Onun mantık yürütme yeteneği olmadığını unutmayın. "Gıcıklığına yapıyor", "Beni cezalandırıyor", "Nasıl yapar bunu" diyerek kendinizi kandırmayın. Suçluluk duymadığını da unutmayın. Anlaması için ona zaman verin ve ona doğruları doğru yoldan gösterin. Korkutarak, azarlayarak ve cazalandırarak değil. Bu negatif yöntemler aranızdaki bağı sarsacaktır. İyi bir köpek sahibi, köpeğinin kendisinden korktuğu için değil de, sevdiği için doğru şeyleri yapmasını ister. Her köpek sahibini memnun etmek ister. Ama ona doğruları siz öğretmelisiniz. Her sözünüzü anlamayabilir ama ses tonunuzu ve beden dilinizi çok iyi anlayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder