5 Ağustos 2012 Pazar

KÖPEĞİNİZ AİLEYE KATILIRKEN



Hangi köpeğin sizin için doğru köpek olduğuna karar verdiniz, doğru yeri buldunuz ve yavrunuz artık sizinle! Peki bu minik bebeğin ihtiyaçları neler? Tabi ben burada ticari, olsa da olur olmasa da olur ürünlerden söz etmeyeceğim. Farklı ve sevimli ürünleri zaman zaman tanıtacağız. Ama şimdi gerçekten bir köpeğin ve sahibinin ihtiyacı olan ürünleri sıralayacağım size. İşte köpeğiniz için alışveriş listeniz:

1- VOYAGER (TAŞIMA ÇANTASI):

Bu mutlaka elinizde bulunması gereken bir ürün. Özellikle veteriner hekim ziyaretlerinizde çok işinize yarayacak. Yavrunun kısa ve uzun yolculuklarda rahat edebilmesini ve kendini güvende hissetmesini sağlayacak. Bu ürünün yüzlerce çeşidi var internette. Benim tavsiyem, eğer bütçeniz uygunsa, en kalitelilerinden birini seçmeniz. Ölçü olarak da uçuş standartlarına uymasına dikkat edin. Sonuçta ileride birgün uçakla yolculuk yapmanız gerekebilir. Almışken her ihtiyacınıza uygun bir ürün seçin. Çeşitli renk ve tasarım modelleri de mevcut. Fiyat yükseldikçe özellikler de artıyor elbette. Uzun süre kullanabileceğiniz bir ürün olduğundan bütçeniz uygunsa ucuzuna kaçmayın derim. Yavru ama büyük ırk bir köpeğiniz varsa, büyüdüğündeki boyutunu göz önüne alarak büyük ve kaliteli bir ürün seçin ki uzun yıllar kullanabilsin. Bebekliği için de ucuz bir ürün alabilirsiniz. Köpeğiniz büyüdüğünde hala sağlamsa birine verebilir, ya da çöpe atarsınız. Küçük ırk köpekler için boy sorunu yok nasılsa. Çeşitli renk ve desendeki ürünlerden birini seçebilirsiniz. Kapısının metal olmasına ve kilidinin sağlamlığına dikkat edin. Ayrıca taşıma çantasının içindeyken köpeğiniz rahatça ayağa kalkabilmeli ve gezinebilmelidir.



2- ÇELİK-PASLANMAZ SU VE MAMA KABI:

Çelik tercih etmenizi öneriyorum, çünkü hijyenik, sağlıklı ve uzun ömürlü.. Köpeğinizin boyuna göre büyüklüğünü seçin. Çeşitli alternatifler de mevcut. İkili olarak şık bir stand üzerinde olan mama kaplarını ben çok beğeniyorum. Mama ve su koyulan kısımları çelik tabi ki. Birçok alternatif var internette. Beğeninize göre birini seçebilirsiniz. Son günlerde porselen mama kapları da öne çıkıyor. Ancak ne kadar sevimli görünseler de kırılma v.s. gibi durumlar açısından kullanışsız diye düşünüyorum.


3- EĞİTİM KAFESİ VEYA X-PEN:

Bu, ilk bakışta biraz acımasız gibi görünse de ev içi eğitim konusunda kesinlike işinizi kolaylaştıracak. Bir dahaki yazımızda ev içi kafes ve x-pen kullanımını sizinle paylaşacağız. Okuduğunuzda, köpeğiniz için de sizin için de güzel birşey olduğunu anlayacaksınız. Almak ya da almamak sizin tercihiniz elbette. Köpeğinizin boyutuna göre seçmelisiniz bu ürünü. Ürün kullanımını okuduğunuzda tercihinizi de doğru yapabileceksiniz.



4- YATAK:

Köpeğinizin severek yatacağı bir yatağı olmalı. Piyasada binlerce çeşit köpek yatağı var. Evinizin dekorasyonuna uygun, köpeğinizin rahat edeceği bir tane seçebilirsiniz. Yine fiyat arttıkça şıklık artıyor bu ürünlerde. Ben fotoğrafta oldukça şık bir tanesini paylaştım. Elbette siz köpeğinizin yatağını seçerken, şıklıktan ziyade temizliği kolay olan bir tanesini seçin. Örneğin fermuarlı ve dışı çıkarılıp makinada yıkanabilenler sizin için kullanışlı olacaktır. Fotoğraftaki gibi modeller işin zevk kısmı. Gerekli olan malzemelerden sonra zamanla bu değişik ürünleri keşfedip birer tane edinebilirsiniz.




5- KEMİRME ÇUBUKLAR:

Bu da yine köpeğinizin oyalanması açısından ve dişleri kaşındığı dönemde işinize yarayacak bir ürün. Fotoğraftaki gibi sütlü olanları çok seviyorlar. Birçok değişik aromada olanları mevcut. Birkaç değişik çeşidini seçip, köpeğinizin hangisini daha çok sevdiğini anlayabilirsiniz.



6- KALİTELİ BİR MAMA:

Köpeğinizin yaşına ve ırkına uygun 1. kalite bir mama seçmenizi öneriyorum. Burada marka adı telaffuz etmeyeceğim. Şu daha iyidir, bu daha iyidir demek haddime değildir. Köpeklerin beslenme konusu ve mamalar hala tartışma konusudur. Bu konuda her forumda farklı bir fikre rastlamanız mümkün. Şahsen ben tercih ettiğim kuru mama ile beraber köpeklerime kendim de yemekler yapmaktayım. Böylece içim daha rahat oluyor. Mamalar konusundaki araştırma ve görüşleri yakında başka bir yazıda paylaşacağım. Siz yine de mama analiz sonuçlarını yayınlayan 1-2 siteye bakarak fikir alabilirsiniz markalar hakkında. Google'dan bu sitelere ulaşabilirsiniz. Tabi mama konusunda bizim tercihlerimizden sonra bir de köpeklerimizin tercihleri sözkonusu. Sizin iyi araştırıp, güvenli bulup verdiğiniz bir mamayı köpeğiniz sevmeyebilir, yemeyebilir. Örneğin benim minik chihuahua köpeğim aynı kalitede olan 2 mamadan birini iştahla yerken, diğerini bütün gün aç kalma pahasına yemez. Bunun sebebini kendisi biliyor ancak henüz ben öğrenemedim. Mama konusu deneyerek karar verebileceğiniz bir konu. Köpeğinizin severek yediği bir mama, onun aşırı tüy dökmesine sebep olabilir. Başka bir sebep olmadığından eminsek hemen o mamayı vermeyi kesmeliyiz. Özetle her iyi mama her köpeğe iyi gelecek diye birşey yok. Köpekleriniz için güzel yemek tariflerini de ileriki yazılarda bulabileceksiniz. Veteriner hekiminizin mama konusundaki fikirlerini de bir yere kadar önemseyin. Petshoplara bu konuda itibar etmeyin. Siz köpeğiniz için en doğrusunu internette araştırmaları ve analizleri iyice okuyarak bulun derim ben..

7- TASMA:

Köpeğiniz yavruysa, elbette aşıları bitene kadar sokağa çıkmayacaktır. Ancak tasma alışkanlığı kazanması için onun sokağa çıkmasını beklemeyin. Evde küçük antremanlar onu ilk gezisine kadar hazırlayacaktır. Gövdeye takılan tasmalar benim tercihim. Boyun tasması da alabilirsiniz elbette. Yürümeyi bilmeyen, yürürken sizi çekiştiren bir köpeğe yürümeyi öğretirken, boyun tasmasının daha hızlı sonuç verdiği kesindir. Hangisini seçerseniz seçin, yumuşak dokuda olmasına ve köpeğinizin derisini tahriş etmeyeceğine emin olun. Naylon tasmalardan almayın. Gezdirme kayışları da çeşit çeşittir. Normal bir kayış, ilk yürüyüşlerde işinizi kolaylaştırır. Uzayan otomatik tasmaları ise köpeğiniz sokakta düzgün yürümeyi öğrendikten sonra tercih edin. Hangi tasmayı seçerseniz seçin, sağlam ve güvenli olmasına dikkat edin.

8- FIRÇA-TARAK:

Köpeğinizin tüyleri ister kısa ister uzun olsun bakım ister. Kısa tüylü diye ihmal etmeyin. Taramak hem onu rahatlatır hem de deri ve tüyler için yararlıdır. Köpeğiniz yavruysa hemen alıştırmaya başlayın. Bebekken tüylerini taratmaya alışmamaış bir köpek büyüdüğünde taramak istediğinizde bundan hoşlanmayacaktır. Köpeğinizin tüylerini taramanız aynı zamanda dökülen tüyleri toplayacağından, tüy dökme dönemlerinde sorunu oldukça azaltacaktır.

9- KURU ŞAMPUAN:

Köpeğinizi su ile yıkayamadığınız zamanlarda bu ürün sizin yardımınıza koşar. Pudra şeklinde köpeğinizin tüylerine serpip taramanız, köpeğinizin güzel kokmasını sağlar. Çeşitli kokularda farklı ürünler piyasada mevcut. Ben en çok vanilya kokulusunu seviyorum. Siz yine de çeşitlere bir gözatın.

10- ISLAK ŞAMPUAN:

Köpeğinizin cildinin PH değeri sizinkiyle aynı değildir. Bu sebeple köpeğinizi insan şampuanı ile yıkamanız onun deri ve tüy sağlığını olumsuz etkiler. En doğrusu petshoplarda satılan köpek şampuanlarından birini seçmenizdir. Yine bu üründe de fiyat arttıkça kalite artıyor, insan ürünlerinde olduğu gibi. Köpeğinizin sık yıkanması köpeğinize yarar değil, zarar sağlar. Bu konuya ileriki yazılarda yer vereceğim. Dolayısıyla sık kullanacağınız birşey olmadığından en kalitelilierden birini seçin. Kısa tüy, uzun tüy, siyah tüy, beyaz tüy gibi değişik seçeneklerde şampuanlar mevcut. Minik dostunuza en uygun olanı seçin ve alın.

11- PİRE TASMASI:

Bu ürünü yaz ayları için buraya ekliyorum. Açıkcası ben pire tasmasının geçmişte kaldığını ve bir halta yaramadığını düşünürdüm. Veteriner Hekimimizin uyguladığı deri altı ense damlası zaten köpeklerimi 3 ay boyunca dış parazitlerden koruyordu. Ancak yaz geldiğinde bunun böyle olmadığını gördüm. Özellikle bahçede tepinen köpeklerimin, dış parazit damlaları uygulanmış olduğu halde, üzerlerinde zıp zıp zıplayan pireler gördüm. Yaz aylarında çayır çimen gezecekseniz köpeğinizle, ek önlem olarak boynunda bir pire tasması olmalı. Tecrübelerime dayanarak bir marka adı söyleyeceğim. Çünkü adını telaffuz etmeyeceğim birçok markanın ürününün bir işe yaramadığına şahit oldum. Son olarak Veteriner Hekimimizin de tavsiyesi ile Bayer Killtix pire tasması aldım. Sonuç mükemmel. Yalnız önemli bir ayrıntı paylaşmalıyım. Bu tasmayı aldığınızda, paketten çıkarıp en az 2 saat açık havada bekletin. direkt köpeğinizin boynuna takmayın. Kokusu yoğun olduğundan bizim Veteriner Hekimimiz bu konuda bizi uyarmıştı. Bu ürünün kalitesine diyecek söz yok. Ancak tek kötü tarafı ten renginde ve sevimsiz tipi. Köpeğinizin boynuna paket lastiği bağlamışsınız gibi görünüyor. Görüntü olarak ofsayt. Ama kısa sürede verdiği sonuç gözönünde bulundurulursa mutlaka alınması gereken bir ürün. Belki firma bu yazıyı okur ve çeşitli renklerde alternatif pire tasmaları da üretir.

Yukarıda bahsettiğim ürünler dışında köpeğinizin kış aylarında üşümemesi için kıyafetler alabilirsiniz. Aşıları bitene kadar evde kalacağından çiş eğitimi için de çeşitli alternatifler mevcut. Örneğin çiş damlaları var. Her köpekte işe yaramıyor. Ama şansımı deneyim derseniz alınabilir. Damlattığınız yere tuvaletini yapıyor köpek. Benim köpeklerimin birinde işe yaradı. Ama kesin çözüm demek yanlış olur. Ayrıca taşınabilir köpek tuvaletleri mevcut. Bunların da kullanışlılığı kişiden kişiye değişir. Zaten wc eğitimini dışarıya yapması yönünde eğiteceksiniz köpeğinizi, aşıları bitene kadar gazete ile idare edebilirsiniz diye düşünüyorum..

Yukarıda yazdığım ürünler olması gerekenlerdir. Ama farklı ve enteresan ürünleri de zaman içerisinde sizlerle paylaşacağım.

Sevgiler..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder