5 Ağustos 2012 Pazar

KÖPEĞİN EV EĞİTİMİNDE KAFES KULLANIMI



Köpeğiniz eve geldiği anda eğitimi de başlar. Eğitimli bir köpeğiniz olması için, ev içi eğitimine hemen başlamalısınız. Daha önceki yazıda tanıttığımız x-pen veya ev içi kafes, ev içi eğitimde çok işinize yarayacak. İlk bakışta, kafes veya x-pen gözünüze acımasızca gelebilir. Köpeğinizi sınırlandırma düşüncesi size rahatsız edici gelebilir. Ancak bu yazıda size anlatacağım yolu izlediğinizde, köpeğinizin kafesini veya x-peni seveceğini göreceksiniz. Unutmayın ki birçok aile, bebekleri için de bebek oyun parkı kullanmaktadır. Bazı zamanlarda gerçekten kullanışlı olduğunu anlayacaksınız. Tabi bu noktada önemli olan köpeğinize kafesini sevdirmek. Eğer bunu başaramazsanız, yöntem başarısız olacaktır. Köpeğiniz kafesini sevdiğinde, burası onun için bir sığınak olacak. Köpeğinizle ilgilenemediğiniz anlarda, onun başını derde sokmaması için kafes işinize yarayacaktır. Ev eğitimi konusunda hızlı ilerlemenizi sağlayacak olması da cabası. Ayrıca Allah korusun köpeğiniz hastalanırsa, veteriner kliniğinde tedavi görmesi gerekirse, klinikte ona ayıracakları yer bir kafestir. Köpeğinizin ilk kafes deneyimi böyle bir duruma denk gelirse, kafesle tanışmamış olduğundan strese girecektir. Böylesi bir stres, köpeğinizin tedavi sürecini uzatır. Yine bir operasyon veya yaralanma ertesinde, köpeğinizin sakin durması gereken durumlarda kafes size yardımcı olacaktır. Köpeğinizin kafesini sevmesi yine böyle bir durumda sizin için ve onun için artıdır. Yine araba yolculuğunda köpeğinizin güvende hissetmesi ve gerçekten güvende olması için kafes size yardımcıdır. Köpeğiniz yorulduğunda, kafasını dinlemek istediğinde, kafesi onun çekilebileceği huzurlu bir ortamdır. Bu yüzden kafesi köpeğinizin herzaman ulaşabileceği bir noktaya koyun.

Doğru kafesi bulmak da önemli bir noktadır. Seçeceğiniz kafes, köpeğinizin rahatça dönebileceği, ayakta durabileceği, uzanıp yatabileceği ve rahat hissedebileceği büyüklükte olmalıdır. Eğer henüz yavruysa, büyüdüğünde de sığabileceği ve aynı konforu sağlayacak büyüklükte bir kafes alın. Tel olan kafesler daha uzun ömürlüdür. Eğer köpeğiniz sık sık sizinle seyahat ediyorsa, hem ev hem araba için 2 ayrı kafes almanız daha iyidir. Böylece kafesi ordan oraya taşımak zorunda kalmazsınız.

KÖPEĞİNİZE KAFESİNİ SEVDİRMEK:

1- Kafesi kurun ve köpeğinize onu incelemesi için vakit verin.
2- Kafese bir battaniye ya da minder koyun.
3- "Yerine git" veya "Kafese" ya da istediğiniz bir komut belirleyin.
4- Eğer kafesi ilk bakışta pek sevmediyse, belirlediğiniz komutu söyleyerek, köpeğinizi kibarca kafesine siz yerleştirin.
5- Köpeğinizi yerleştirdikten sonra, kapısını kapatın. Köpeğinize övgü dolu sözler söyleyin. Bir ödül verin. Ardından kafes kapısını açarak köpeğinizi serbest bırakın.
6- Onun kafesine coşkuyla girmesi için ona bir süpriz ödül hazırlayın. Süprizin peşinden kafese gitmezse, kibarca onu kafese siz yerleştirin, sonra süpriz ödülü ona verin.
7- Kafes kapısını kapatın. Köpeğinize övgü dolu sözler söyleyin. Lezzetli bir ödül verin.
8- Kafesin kapısını açın ve köpeğinizi serbest bırakın.
9- Sizin yardım ve teşvikinizi beklemeksizin kafese girmeye başlayana kadar belirlediğiniz komutu kullanarak onu kafese kibarca sokmaya ve kafese girdikten sonra ona ödül vermeye devam edin.
10- Kafesten ürken bir yavrunuz varsa, onun bu korkusunu yenebilmesi için yemek kullanın. Mesela ilk olarak yemeğini kafesin hemen yanında yesin, bir sonraki öğünde ise mama kabını kafesin girişine yerleştirin. Köpeğinizin korkusu geçene ve isteksizliği gidene kadar, giderek yemeklerini kafesin daha iç taraflarında verin.
11- Köpeğiniz kafese girdikten, kapısını kapattıktan sonra, ödülünüzü verin ve bir süre bekleyin. Bu süreyi her defasında biraz daha uzatın. ilk seferde 5 dakika kapalı tuttuğunuz kapıyı, 2. seferde 10 dakika, 3. seferde 15 dakika kapalı tutun. Her kapıyı açmaya gittiğinizde, kafes kapısını açarken köpeğinize övgü dolu sözler sözleyin.
12- Köpeğinizi çok uzun saatler boyunca kafeste bırakmayın. Örneğin yetişkin bir köpeğin kafeste kalabileceği maximum süre 8 saattir.
13- Köpeğinizi cezalandırmak için asla kafesi kullanmayın. Onu zorla ve kızdığınızda kafese sokmayın. Bu, onu kafesinden soğutacaktır. Soğuması halinde, kafes işlevini tamamen yitirir.


EV EĞİTİMİNDE DİĞER BİR ALTERNATİF, X-PEN:

Yavru köpeğiniz uyurken tüm geceyi kafesinde geçirebilir. Ancak gün içerisinde, eğitim amaçlı olarak bir yavru köpeği kafeste 4 saatten fazla tutamazsınız. Çünkü bu durumda kafesine tuvaletini yapacaktır, bunu alışkanlık haline getirmemelidir.

Bu sebeple, gün içerisinde onunla ilgilenemeyecek, gezdiremeyecek, oynayamayacaksanız, x-pen onun için iyi bir egzersiz kafesidir. İşlevsel olarak kafesle aynı mantıktadır, ancak üstü açık ve daha büyük bir sistemdir. X-pen bahçede de kullanılabilir. İçeriden dışarı atlayabilecek atletik bir köpeğiniz varsa, x-penin üstünü kapatmalısınız. X-peni köpeğinizin boyutlarına göre seçmelisiniz. Örneğin bir Labrador Retriever ya da Golden Retriever için minimum 1 m2 bir x-pen almalısınız.

X-peni, siz yokken köpeğinizin duracağı yere kurun. Köpeğinizin korkmaması, huzursuz olmaması için, yukarıda anlattığımız kafese alıştırma tekniklerinin aynısını x-pen için de kullanın. Köpeğiniz tam anlamıyla x-pene alıştığında ve yalnız kalmaya hazır olduğunda, öncelikle x-penin içinin yüzeyinin 3'de 1'ini gazete kağıdı ile kaplayın. Bu gazete kağıtlı kısımda, siz yokken köpeğiniz tuvalet ihtiyacını giderecek. Diğer bir 3'de 1'lik kısma köpeğiniz için bir battaniye serin. Köpeğiniz yattığı kısmı zaten kirletmeyecektir. Boşta kalan son 3'de 1'lik kısma köpeğinizin su kabını koyun. Köpeğiniz gün boyu suya ulaşabilmelidir. Köpeğinizin battaniyesinin üzerine birkaç tane oyuncağını da bırakın. Köpeğinize bir köpek bisküvisi ya da benzer birşey vererek onu x-pene sokun ve o ödülüyle meşgulken siz yanından ayrılın. Ayrılık sahnesini abartmayın. Direkt bırakıp gidin.

X-pen yerine herhangi bir başka malzeme ile odayı bölmek de bir fikir olabilir. Ancak bu durumda köpeğiniz, duvarları ve ulaşabildiği diğer şeyleri kemirebilir. Akordiyon kapı ve benzer şeyler de kafasını araya sıkıştırıp boğulmasına sebep olabilir. Onun güvenliğinden siz sorumlusunuz, o bunu akıl edemez. Bu yüzden 1 defaya mahsus x-pen için masraf yapmanızı öneririm. Bu hem köpeğinizin hem sizin rahatınızı sağlayacaktır.

Bir dahaki yazımızda çiş eğitimine değineceğiz.

Görüşmek üzere..






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder